Vitaminok

Erősítse meg ismereteit a vitaminokról

A vitaminok nélkülözhetetlen tápanyagok, amik hozzájárulnak az egészséges élethez. Habár a legtöbb ember hozzájut a szükséges vitaminokhoz tápanyag bevitelével, világszerte több millió ember szed kiegészítőleg vitaminokat egészsége megőrzése érdekében.

Miért vásároljunk vitaminokat?

Több oka van annak, hogy miért is szedjünk vitamin kiegészítőket, mint például multivitaminokat. Orvosok javaslata szerint szedje ezeket:

 • bizonyos egészségügyi problémákra
 • amennyiben vegetáriánus életmódot folytat
 • ha terhes, vagy szoptat

Vitaminokkal kapcsolatos tények

Testünk vitaminokat használ számos biológiai folyamathoz, ideértve a növekedést, emésztést és az idegműködést. 13 vitamin létezik, melyekre a testünknek feltétlen szüksége van: A, C, D, E, K vitamin és a B vitaminok (tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), niacin, biotin, B5-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin és folsav).

 • A vízben oldódó vitaminok könnyen felszívódnak, testünk nem tárol nagy mennyiséget ezekből, a szervezetünk eltávolítja a felesleget.
 • A zsírban oldódó vitaminok az epesavak segítségével szívódnak fel, amely egy zsír felbontására alkalmas folyadék. Testünk annyit tárol ezekből a vitaminokból, amennyi szükséges. Jelentős és tartós túladagolásuknak viszont káros következményei lehetnek.

Az étrend kiegészítők gyakorlati biztonsága

Amikor étrend kiegészítők vásárlására kerül a sor, legyünk tájékozottak!

Napjaink étrend kiegészítői nem csak vitaminok és ásványok. Tartalmazhatnak még más, kevésbé ismert anyagokat, mint gyógynövény kivonatot, aminosavat és enzimeket. Egyeztessen kezelőorvosával mielőtt kombinálja ezek szedését más medicinákkal. Ne állapítsunk meg saját magunk diagnózist.

Vegye figyelembe a következő tanácsokat, mielőtt kiegészítőket vásárolna:

 • Gondoljuk meg, hogy a legfrissebb írásoknak hiszünk-e. Az egészségügyi tanácsadás hosszú vizsgálatokon alapszik, nem egyetlen tanulmányon, amelyet tegyük fel, éppen feldobott a média.
 • A több néha nem jelenti azt, hogy jobb is. Egyes termékek károsak lehetnek ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, hosszú ideig, vagy más termékekkel kombináljuk szedésüket.
 • Tanuljuk meg kiszűrni a hamis információkat. Ha valami túl jónak hangzik, hogy igaz legyen, talán nem is az.

Példák a termékek címkéjén található megtévesztő információkra:

 • Gyors és hatásos „csodaszer”
 • Valamilyen betegséget kezel
 • „Tökéletesen biztonságos,” „teljesen természetes,” és „nincs mellékhatása”

Fokozottan vigyázzunk még, ha esetleg Interneten vásárolunk és limitált elérhetőséget említ a tájékoztató, avagy pénzvisszafizetési garanciát kínál, vagy előre kérik érte a pénzt.

Kérdezzük meg magunktól, megér ez a termék ennyi pénzt? Egyes termékek drágák lehetnek és nem hozzák meg az elvárt hatást.

Vitamin stratégia kifejlesztése

A fogyasztók számára fontos, hogy legyen egy stratégiájuk arra vonatkozóan, hogy hogyan érik el az ideális vitamin bevitelt. Eredetileg a tápanyagokat ételek fogyasztásával kell magunkhoz venni. Régebben kiegészítők szedését bizonyos érzékeny populációknak javasolták, azonban a tápanyagok minőségének folyamatos romlása miatt manapság el kell gondolkodni a rendszeres, kiegészítő vitaminbevitelen.
A kiegészítők akkor a legszükségesebbek, ha egy specifikusan meghatározott étrendi rést töltenek ki, miszerint a létrejött rés nem tölthető ki az egyén tápanyag bevitelével. Lényeges tudnunk, hogy a táplálék kiegészítők nem helyettesítik az egészséges, változatos étrendet.

Speciális tápanyag szükségletek

Sok ember jóval több kalóriát fogyaszt anélkül, hogy a javasolt mennyiségű tápanyagokat magához venné. Ez arra enged figyelmeztetni, hogy vannak olyan tápanyagok (beleértve a vitaminokat), amelyek nélkülözése esetén könnyen megbetegedhetünk, ezek a következők:

 • kalcium, kálium, rostok, magnézium és A vitaminok (mint karotenoidok), C és E (felnőtteknek)
 • kalcium, kálium, rostok, magnézium, és E vitamin (gyermekeknek és serdülőknek)
 • B-12 vitamin, vas, B-9 vitamin, és E és D vitaminok.

Éppen ezért javasolt:

 • Fogyasszon tápanyagokban gazdag ételeket és italokat az alap ételcsoportok közül. Ezzel egy időben válasszon olyan ételeket, amelyeknek alacsony a cukor-, só- és zsírtartalma.
 • Vigye be a szervezetébe a megfelelő mennyiségű tápanyagokat amelyek kielégítik energiaszükségletét egy kiegyensúlyozott étkezési mintát követve.
 • Amennyiben 50 év fölötti, fogyasszon B-12 vitamint tartalmazó kiegészítőt.
 • Nők, akik szülési korban vannak, és meg van rá a lehetőség, hogy terhesek lesznek, fogyasszanak vasban gazdag növényi eredetű ételeket, illetve C-vitaminban gazdag étrendet válasszanak.
 • Nők, akik szülési korban vannak, és meg van rá a lehetőség, hogy terhesek lesznek, vagy a terhesség első harmadában vannak, fogyasszanak naponta elegendő szintetikus folsavat
 • Idősebb emberek, barnább bőrűek, avagy a túlzott ultraviola sugárzásnak (mint napfény) kitett emberek, fogyasszanak D-vitamint ételekből és/vagy kiegészítőkből


A túlzásokba esés veszélye

A vitaminok nem veszélyesek, hacsak nem fogyasztunk belőlük túl sokat. A több ugyanis nem szükségszerűen jobb a kiegészítők esetében, főleg, ha zsírban oldódó vitaminokat szed.

Mellékhatások melyek egyes vitaminok túlzott szedésével járnak:

Zsírban oldódó vitaminok

 • A (retinol, retinal, retinoic acid): Émelygés, hányás, fejfájás, szédülés, elmosódott látás, gyengeség, születési rendellenesség, májproblémák, csontritkulásra való hajlam. Nagyobb esélye van ezeknek a mellékhatásoknak amennyiben nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt, vagy májproblémái vannak, magas koleszterin szintje vagy nem visz be elég fehérjét.
 • D (kalciferol): Émelygés, hányás, rossz étvágy, székrekedés, gyengeség, súlyveszteség, zavarodottság, szívritmus problémák

Amennyiben vérhígítót szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt E vagy K vitamin tablettákat szedne, beleértve a K-vitamin tartalmú komplex készítményeket is.

Vízben oldódó vitaminok

 • B-3 (niacin): pirulás, gyomorbántalmak.
 • B-6 (pyridoxine, pyridoxal és pyridoxamine): Idegsérülés a végtagokban, mely zsibbadást, nehézkes járást és fájdalmat okozhat. Terheseknek maximált adag 50mg)
 • C (aszkorbinsav): gyomorbántalmak, vesekő, megnövekedett vas felszívódás.
 • Fólsav (folate): Nagy mennyiségben, főleg idősebbeknél, B-12 vitamin egyidejű hiányában idegsérülést okozhat

A túl sok vitamin szedése problémákat okozhat egyes orvosi vizsgálatoknál, vagy megakadályozhatja bizonyos gyógyszerek működését. Laborvizsgálatok előtt informálódjon, ha nagyadagú kiegészítést használ.

Problémák jelentése

Amennyiben úgy gondolja, hogy a vitaminok szedése káros hatással van Önre, javasoljuk, hogy jelentse azt kezelőorvosánál és a vitamin gyártójánál, a címkén található telefonszám segítségével.

Amennyiben gyógyszertárban szerzi be vitaminszükségletét, biztos lehet benne, hogy bevizsgált, ellenőrzött, jó minőségű terméket kap.

 

Gyógyszertárunkban megtalál szinte minden szükséges vitaminkiegészítést. Tanácsért forduljon hozzánk bizalommal!

Számos ismert vitamin mamár több gyártótól is forgalomban van. Jelentősen spórolhat, ha vásárlás előtt kollégánktól informálódik. (pl. C, B1, B6, B-komplex vitaminok esetében.)