Mi a Homeopátia?

A homeopátia ill. homeopátiás orvostudomány egy orvosi irányzat, amely azon alapszik, hogy a szervezetünk képes önmagát gyógyítani. A homeopátia az 1700-as évek Németországából ered, de ma már széles körben alkalmazzák Európa-szerte. A homeopátiás orvostudomány a különféle betegségek tüneteit a szervezet szabályszerű reakciójának tartja, mellyel szervezetünk próbálja egészségét megőrizni.

A homeopátia alapját a “hasonló a hasonlót gyógyítja” elv képezi. Tehát, ha valamilyen anyag kivált valamiféle tünetet egy egészséges ember szervezetében, akkor az azonos anyagból rendkívül kis adagot juttatva a szervezetbe, a páciens meggyógyul. Elméletileg a homeopátiás készítmények segítik a szervezet öngyógyítását és szabályszerű működését.

A homeopátiás gyakorló orvosok vagyis a homeopaták pirulákat ill. oldatokat alkalmaznak a betegség kezelésére, melyek rendkívül kis adag aktív hatóanyagot tartalmaznak csak (ált. növényi kivonatok, ásványok formájában), erősen hígított készítmények. Számos bizonyíték, támasztja alá, hogy a homeopátiás szerek jótékony hatásúak.

Mire való a homeopátia?

Történelmileg az emberek a homeopátiát egészségük fenntartására és a hosszú távú betegségek kezelésére használták, mint az allergia, atopiás dermatitis, reumás ízületi gyulladás és irritábilis bél szindróma. Kisebb sérülésekre is használták, mint vágások, karcolások és izomhúzódás. A homeopátiás gyógyítás nem alkalmas az olyan betegségek kezelésére, mint a rák, szívbajok, vagy a komolyabb fertőzések. A homeopátiát széles körben használták Indiában, Angliában és más európai országokban.

Biztonságos a homeopátia?

A homeopátiás orvosságokat az USA-ban 1938 óta szabályozták és használatuk biztonságosnak van nyilvánítva.
Egyes homeopátiát kritizálók úgy hiszik hogy a kezeléssel járó gyógyulás nem a hatóanyagok miatt következik be, hanem mert azt gondoljuk, hogy ezek a készítmények hatásosak (placebo effektus).

A homeopátia támogatói úgy gondolják, hogy bár a homeopátiás készítmények felhigítottak, a hatóanyag “memóriáját” tartalmazzák a vízben. A test felismeri a hatóanyagot és reagál rá. Tanulmányokkal szerették volna kideríteni hogy a homeopata gyógymóddal elért gyógyulás a placebo hatásnak köszönhető-e. Habár ezek a tanulmányok nem tudták meghatározni hogy pontosan hogyan is működnek a homeopatikus megoldások, de bizonyított tény, hogy nem a placebo hatásnak köszönhető a gyógyulás.

A homeopátiás készítmények java vény nélkül kapható. Gyógyszertárunkban nagy választékban tartjuk készleten a kombinált többkomponensű, és a monokomponensű homeopátiás szereket! A ritkábban előforduló szerek beszerzésében is segítünk.

Mindig közölje orvosával amennyiben alternatív gyógymódot választ vagy épp kombinálni szeretné az alternatív gyógymódot a hagyományos gyógyítással. Nem biztonságos elfelejteni a hagyományos gyógymódokat és kizárólag az alternatív terápiára hagyatkozni.

Fontos hogy közölje orvosával, amennyiben úgy dönt, hogy homeopátiás orvosságokat használ. A homeopátiás gyógyszerek használata nem helyettesíti a komoly egészségügyi problémák hagyományos gyógyítását. Amennyiben panaszai néhány nap múlva sem enyhülnek a homeopátiás szerek használata mellett, keresse fel orvosát.