Hasznos Információk

Hasznos Információk

Vények érvényessége:

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök (pl. tesztcsíkok, fecskendők, tűk, stb.) vényei 90 napig érvényesek. A 90 napos érvényességgel kapcsolatban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az nem azonos a 3 hónappal, és a 90 napba a felírás napja is beleszámítandó. A TB csak a felírás napjától számított 90. nap végéig nyújt támogatást a beváltott vényekhez, ezért célszerű a kiváltást nem az utolsó napokra hagyni. Egyébként is azt tanácsoljuk, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereik vényeit váltsák ki még a gyógyszer elfogyása előtt legalább 1 héttel. Az egyszerre több hónapra felírt rendszeresen szedett gyógyszerek esetében, amennyiben a több havi adag egy vényre lett felírva, a teljes mennyiség csak egyszerre váltható ki. Ha viszont több vényre van írva 1-1 havi adag gyógyszer, akkor azok a vények az érvényességi időn belül tetszőleges időpontban kiválthatók (tehát egyszerre, vagy külön-külön is.)

Vények aláírása:

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a vényeket legkésőbb a beváltáskor a gyógyszer átvevőjének (tehát a betegnek, családtagjának, vagy egyéb megbízottjának) alá kell írnia. Célszerű ezt megtenni még otthon kényelmes körülmények között, vagy a patikában a vények beadása előtt. A vény beváltásához tehát az átvevő aláírásának a vényen szerepelnie kell. Ennek helye a jelenlegi (új formátumú) vényeken a vény alsó részének közepén található. A vény bal oldalán szerepel még a beteg aláírásának helye is. Ezzel kapcsolatban további információt a vény hátoldalán talál. (Ennek a jogszabályi háttere jelenleg még nincs meg, ezért a beteg aláírása egyelőre nem feltétele a vény beváltásának.)

Gyógyszerek helyettesítése:

A gyógyszertárban (a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 15. §-a szerint) lehetőség van a gyógyszer helyettesítésére, amit a gyógyszerész, ill. a beteg, vagy megbízottja is kezdeményezhet. Erre a gyakorlatban akkor szokott sor kerülni, ha a gyógyszerből pl. pillanatnyilag nincs a patikának készlete, de a gyógyszerre a betegnek sürgősen szüksége van, vagy csak nem akar visszajönni újra a megrendelt gyógyszerért. A másik tipikus eset, hogy a beteg kéri az olcsóbb, vagy a megszokott szerét. A helyettesítéssel kapcsolatban szeretnénk – bizonyos téves hiedelmeket is eloszlatva – tájékoztatni Önöket, hogy ez egy jogszabályban rögzített, és szigorúan szabályzott eljárás. A helyettesítés során csak olyan gyógyszer adható ki, amely minden szempontból egyenértékű és azonos erősségű a felírt gyógyszerrel. Az egyenértékűséget az Országos Gyógyszerészeti Intézet (hatóság) állapítja meg. Ettől a gyógyszerész nem térhet el.